sâmbătă, 8 septembrie 2012

O săptămână "practică"








    Iată că s-a scurs mai mult de jumătate din perioada alocată stagiului şi am încheiat cu succes cea de-a treia săptămână la biblioteca din Muscel, marcată de amintirea oraşului care îşi păstrează şi astăzi aceaşi tentă medievală. Am pornit într-o notă care pune în prim plan oraşul din anul 1927, atunci când are loc acţiunea filmului Titanic Vals, film pe care l-am vizionat împreună cu cei veniţi să îşi reamintească, sau să cunoască  o perioadă frumoasă pentru Câmpulung.
Deşi noi le-am lăsat câteva zile la dispoziţie locuitorilor pentru a digera informaţia şi pentru a  decide dacă vor da sau nu curs invitaţiei, deoarece am dat sfoară în ţară încă de săptămâna trecută, la videoproiecţia efectivă a filmului nu s-au înghesuit prea mulţi, sau cel puţin nu atâţia cât mi-aş fi dorit eu.
Pe de altă parte, privind mai bine relaţia comunitate-bibliotecă, îmi dau seama că provocarea lansată a avut totuşi ecou. După cum bănuiam, au fost atrase de idee persoanele de vârsta a treia, dar au venit şi câţiva tineri care nu reuşiseră să vadă până în acel moment filmul simbol al oraşului. La final cei prezenţi şi-au manifestat interesul de a participa şi în viitor la manifestări asemănătoare. Ne-am continuat apoi ideea de a aduce în prim plan imagini cu oraşul, doar că de data aceasta nu ne-am rezumat la cele vechi pe care le-am găsit pe un cd cu ilustraţii de la începutul sec.XX, deoarece lor le-am adăugat şi câteva noi, realizate chiar de subsemnata, pe care le-am lipit pe pereţii sălii de lectură, în locul expoziţiei Topârceanu. Am creat expunerea  pentru a valorifica patrimoniul turistic din oraş şi din împrejurimi, întrucât fotografiile prezintă în imagini cele mai însemnate monumente şi zone care nu trebuie omise. Cu acest prilej un domn ne-a mărturisit că lui i se păreau extrem de fireşti deoarece se obişnuise cu ele, dar adunate laolaltă capătă un aer cu totul aparte. Sunt sigură că mulţi dintre locuitorii oraşului nu au ajuns, sau poate nu recent, să contemple bogăţiile care îi înconjoară, iar pentru a evidenţia turismul din zonă, cu toate aspectele sale, cred că un prim pas este să începem de aici, iar pentru dumneavoastră, dacă ajungeţi în zonă, este necesar să ştiţi că există nenumărate locuri pe care nu trebuie să le rataţi.
 Tot în această săptămână am aflat două lucruri mai mult decât îmbucurătoare pentru mine, şi pentru ceea ce am înfăptuit până acum, şi anume: unul dintre domnii care venea la bibliotecă pentru a-şi găsi un loc de muncă, a primit în cele din urmă o ofertă de la o firmă de construcţii pe care a acceptat-o, iar un altul mai are de stabilit unele detalii cu o firmă de recrutare pentru o slujbă în agricultură. E un lucru minunat, care îmi confirmă că sunt pe drumul cel bun şi mă motivează în tot ceea ce am de gând să fac.
O altă acţiune desfăşurată săptămâna aceasta a fost cea pentru celebrarea lui Liviu Rebreanu, şi aşa cum anunţasem, am scos la înaintare cele mai cunoscute dintre operele sale şi cu un public nu prea numeros am vizionat apoi "Ion". Ne-am surprins publicul într-un mod plăcut zic eu.
Pentru a dovedi că nu i-am uitat pe cei mici, într-una din zile am întreprins şi o acţiune specifică lor. Am  selectat mai multe poveşti: Degeţica, Jack şi vrejul de fasole, Soacra cu 3 nurori şi 5 Pâini,  pentru a le citi. Din dorinţa lor a avut câştig de cauză "Soacra cu 3 nurori". La final am comentat împreună despre atitudinea nurorilor, pe care se pare că ei o dezaprobă. Şi pentru a fi cât mai în asentimentul lor ne-am delectat, cu un desen animat propus de mine: "Fetiţa cu chibrituri" şi unul propus de ei, adică "Pinochio".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu